16.5.10

järna itupidu / ituparty

e l i a s g r i n d
g i r l w i t h p i a n o u n d e r t h e a p p l e t r e e


eile oli järnas väike plaadiesitlus ja lihtsalt pidu, idupidu sest loodi iturecords, kohalik plaadifirma. mats oli esimene, kes plaadiga hakkama sai, juba järgmine oli ka tulnud, aga sellesse ma ei jõudnud süveneda. itu on soome keeles idu ja köögis oli palju toitu erinevate ilusate idudega. tuttavaid nägusid oli palju, sai siis nendega järgemööda tutvust tehtud, küll jäädes seisma vetsu ukse taha tunniks ajaks, küll unustades end vabaõhubaari. see maja on nagu seltsimaja, künka otsas tupiktänavas, mõned elavad seal, näiteks elias, ühes ruumis oli maalinäitus, mis justeile avati.
kui päike loojuma hakkas, istusime matsi ja karliga sinna puutrepile ja mängisime mõned lood, kena oli neid inimesi vaadata, kena oli mängida. karl on filipiinidelt ja mängib tabla(sid), nii et minu üks järjekordne soov täitus.

esimeses hämaruses pani end käima eilas grind, hüppevalmis noor muusik, kes armastab mängida rahvamuusikat, akordinilisi, aga teeb hoopis teist muusikat ja mulle see meeldis. tellisin temalt ühe tema muusika tantsuõhtu, äkki tulebki. ta hüppas energiliselt seal tehnika, klahvka taga ja muudkui mängis ja hängis. samal ajal organiseeris karli väike tütrepõnn tooli ja mingi oksa ja kolistas tuulekella, vahepeal jõnksutas ennast niisama ja tagus kepiga vastu tooli, kusjuures tegi kõike seda väga hästi ja ise kuulates. vahepeal ma ei saanud seal õhtul aru, et kas need lapsed on nagu osa esinemistest, et nad lähevad ja teevad ja teevad nii hästi ja vanemad ei jooksegi neid ära võtma.

kui läks päris pimedaks, hakkas tuleetendus, mis lummas mind täiesti minema. kõvakübaraga tüdruk mängis klaverit õunapuu all, tuli tuhises, oli soe maiõhtu, tuleussid olid muru sees, üks poisipõnn käis ringi ja hüüdis, et vaata! siin on ka tuli!, need tuleloopijad, vehkijad, tantsijad mängisid selle poisiga ja laps mängis nendega nagu väike tulejumal. ei olnud osa etendusest, aga kujunes etenduseks, nad on siin tõelised kunstnikud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar